BCM Orli Prostejov wint het HNBT U20 en Tornado KM wint het HNBT U14 toernooi. Foto's 22e HNBT gepubliceerd op: flickr.com/hnbtgroningen

Roundup HNBT 2016

Laatste op een toernooi worden en toch dik tevreden zijn, kan dat? Op het HNBT kan dat inderdaad!

Het geldt voor de Belgische debutant op het Holland Nordic Basketball Tournament, BT Hasselt. We wisten heel weinig van deze deelnemer, behalve dat oud-Donar coach Skelin had gezegd dat het goed was. En hij had gelijk. Want met een winst en vier verliezen op dit sterk bezette toernooi kun je heel goed thuiskomen!

Dat gold eigenlijk ook wel voor KK Jance. De Slovenen waren eerder te gast geweest en vergaten wel eens dat het toernooi vijf wedstrijden in drie dagen betekent. Dit keer zeker niet. Coach en spelers gingen er volledig voor, konden de verschillen steeds klein houden en hadden aan het eind nog wat adem over.

De Piraten uit Hamburg hadden een zeer enthousiast team, dat 2-2 scoorde in de eerste vier matches. Fris en fruitig speelde het team en de coach was zeer tevreden met hetgeen hij van zijn team te zien kreeg. Op de laatste dag was het kaarsje op.

De thuisploeg was flink versterkt met de Donar Heren 1 spelers Hope, Veenstra, Samson en Nieboer. Het optreden van Donar was echter wonderlijk te noemen. Grootse daden werden afgewisseld met onbegrijpelijk los zand, waardoor een finaleplaats werd gemist. En eerlijk is eerlijk: die had er wel ingezeten als het niveau constant was geweest.

De vierde stek voor NBK Nymburk was zonder meer een tegenvaller voor het team, dat juist z’n twee sterkste spelers had behouden. Maar zie: in de kruisfinales een steekje laten vallen betekent direct een treetje lager en daar had men niet op gerekend. Misschien daardoor lag de intensiteit op de finaledag net een procentje te laag.

OKK Sloboda Tuzla verraste juist in positieve zin. Bloedfanatiek spelend en met twee aanvallend buitengewoon sterke spelers (Best Offensive en MVP!) konden de Bosniers elke ploeg aan en piekten op de juiste momenten.

De oudgedienden van de Sabonis Basketball Academy verdienen een vermelding omdat ze met een jonge ploeg aantraden, die zoals in Litouwen te doen gebruikelijk oerdegelijk spel liet zien. Het halen van de finale was absoluut het maximale wat erin zat, en dat te halen was een uitstekende prestatie.

Itchen Basketball Academy verraste alles en iedereen door echt als team op te treden. Zowel aanvallend als verdedigend stonden de Engelsen hun mannetje. Geen ego’s, geen vreemd gedrag, alleen buitengewoon goed spel. De wijze waarop hun zonedefensie werd uitgevoerd verdient een vermelding (Best Defensive player), maar ook de passing was zeer goed verzorgd. De zonder meer terechte winnaar van het toernooi.

De overige onderdelen van het HNBT waren zonder uitzondering een succes. De in samenwerking met clubs georganiseerde Easter Cup voor U14 teams was een feestje, gewonnen door de Duitse deelnemer Team Nord.

De coaches’ clinic, met bijdragen van Erik Braal, Meindert van Veen, Linda Swarts en Raoul Oudejans werd zeer goed bezocht, zodat ook hier het HNBT een bijdrage levert aan de ontwikkeling van basketbaltalent.

Tot slot mogen de kids’ clinics niet onvermeld blijven. Als er één onderdeel is waar iedereen enorm plezier aan beleeft, is het wel dit. Alleen maar blije gezichten en een heleboel jonge aanwas voor de clubs in de regio.

Het was een geweldig evenement zonder één wanklank. We danken alle deelnemers, toeschouwers en vooral de vrijwilligers voor een fantastisch toernooi. Op naar het HNBT 2017!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Geef een reactie